Soundscape

Het coronavirus maakt het in mei 2020 onmogelijk voor muzikanten om samen te komen, te repeteren en op te treden. Dekoor Close Harmony besluit op nieuwe manieren hun muziek te verspreiden. Na het succes van hun eerste quarantainevideo wordt er een grootschalige oproep verspreid om één noot uit de toonladder van F majeur te zingen. 270 wereldwijde reacties later is het Teuns taak om de bestanden samen te voegen in één nieuwe compositie die de prelude naar Fix You van Coldplay vormt in het arrangement van Malene Rigtrup.

De bijzondere opdracht vroeg om verschillende kwaliteiten. De enorme hoeveelheid bestanden moest georganiseerd worden op gezongen noot, subtiel bewerkt zodat minder ervaren zangers en windstoten toch in het geheel pasten, de passerende akkoorden moesten vol maar niet dissonant klinken en het geheel moest ook weer bewerkbaar zijn voor videomonteur Lukas Arts. Al met al een uitdaging, zowel op muzikaal als technisch gebied.

Het project was daarnaast in samenwerking met Jos Mulkens, die de opnames van Dekoor op afstand liet blenden alsof ze weer in TivoliVredenburg stonden. Ook Christoph Mac-Carthy en Daan Jansen hebben hun ervaren oren aan het werk gezet voor Fix You.

Begrepen?BellerophonCapable KeyboardsDekoorHatoonNBENever Stop DreamingSoundscapeThe Neighbours

Who?

Teun Cornelis Buwalda (Utrecht, 2000) groeide op in Culemborg, waar zijn ouders hem al snel naar muziekles stuurden. Teun begon op zijn zesde met lessen in zowel West-Afrikaanse djembé als piano. Voordat hij naar de middelbare school ging had hij al gezongen in meerdere kinderkoren en opgetreden met bandjes. Op zijn twaalfde ging Teun naar Cultuurprofielschool Lek en Linge. Daar bouwde hij in zes jaar een netwerk op van iedereen die hij kon vinden die ook maar een beetje een instrument kon bespelen, een netwerk dat hij steeds meer inzette op het jaarlijkse Cultuurfestival. Daarnaast dirigeerde hij muziektheaterproducties, arrangeerde hij voor zijn acapellagroep en tientallen bands en componeerde hij ieder jaar voor de wedstrijd van het Nederlands Blazers Ensemble. Teun was zo vaak op het podium in de aula van Lek en Linge te vinden dat zijn senior quote weinig moeite kostte om te bedenken: “Ik bén het Cultuurfestival.” In zijn examenjaar volgde hij een vooropleiding Compositie aan het Conservatorium van Amsterdam.

Teun beschrijft zijn eigen werk als een middenweg tussen lichte muziek en complexe jazz. Hij is een grote fan van muziektheorie en gebruikt innovatieve ritmiek en complexe harmonieën die niet aan een toonladder gebonden zijn, maar tegelijk wil hij dat zijn muziek esthetisch toegankelijk is. Iedereen moet ervan kunnen genieten. Teun vindt zichzelf geen instrumentalist, ook al zingt hij en speelt hij piano en trombone in veel verschillende ensembles. Daarnaast componeert, arrangeert, coacht en dirigeert hij – wat er ook maar nodig is voor het project waar hij nu mee bezig is.


Teun is altijd bereikbaar via e-mail: teuncb@gmail.com