Soundscape

Het coronavirus maakt het in mei 2020 onmogelijk voor muzikanten om samen te komen, te repeteren en op te treden. Dekoor Close Harmony besluit op nieuwe manieren hun muziek te verspreiden. Na het succes van hun eerste quarantainevideo wordt er een grootschalige oproep verspreid om één noot uit de toonladder van F majeur te zingen. 270 wereldwijde reacties later is het Teuns taak om de bestanden samen te voegen in één nieuwe compositie die de prelude naar Fix You van Coldplay vormt in het arrangement van Malene Rigtrup.

De bijzondere opdracht vroeg om verschillende kwaliteiten. De enorme hoeveelheid bestanden moest georganiseerd worden op gezongen noot, subtiel bewerkt zodat minder ervaren zangers en windstoten toch in het geheel pasten, de passerende akkoorden moesten vol maar niet dissonant klinken en het geheel moest ook weer bewerkbaar zijn voor videomonteur Lukas Arts. Al met al een uitdaging, zowel op muzikaal als technisch gebied.

Het project was daarnaast in samenwerking met Jos Mulkens, die de opnames van Dekoor op afstand liet blenden alsof ze weer in TivoliVredenburg stonden. Ook Christoph Mac-Carthy en Daan Jansen hebben hun ervaren oren aan het werk gezet voor Fix You.

Adaptieve stemmingBegrepen?BellerophonCapable KeyboardsDekoor Close HarmonyJazzmatazzNBENever Stop DreamingSoundscapeThe Neighbours

Who?

Teun Buwalda (Utrecht, 2000) maakt al muziek zolang hij zich kan herinneren. Op piano, trombone en als zanger voert hij zijn ideeën uit, maar het liefst schrijft hij arrangementen en composities. Teun is een grote fan van muziektheorie en beschrijft zijn eigen werk als een middenweg tussen lichte popmuziek en complexe jazz. Experimentele muziektheoretische concepten zijn leuk, maar iedereen moet er wel van kunnen genieten.

Teun groeide op in Culemborg en begon daar op West-Afrikaanse djembé en piano. Vóór de middelbare school zong hij al in meerdere kinderkoren en trad op met bandjes. Op O.R.S. Lek en Linge bouwde hij een netwerk op van zijn muzikale schoolgenoten en startte vaak kleine projecten. Daarnaast dirigeerde hij muziektheaterproducties, arrangeerde hij voor zijn a-capellagroep en tientallen bands en componeerde hij ieder jaar voor de wedstrijd van het Nederlands Blazers Ensemble. In zijn examenjaar volgde hij een vooropleiding Compositie aan het Conservatorium van Amsterdam.

Inmiddels studeert hij Artificial Intelligence in Utrecht, maar de muziek is nooit verdwenen: Teun begint nog steeds vaak muzikale projecten, reist rondt met wereldtopkoor Dekoor Close Harmony en zoekt vaak de grenzen op tussen AI en muziek. In 2022 volgde hij de minor Music & Technology In Practice aan de HKU en in 2023 ontwierp hij een automatisch stemmingssysteem voor zijn bachelorscriptie.


Teun is altijd bereikbaar via e-mail: teuncb@gmail.com