Bellerophon

In mei 2019 begon Teun, als afsluiting van zijn tussenjaar, aan een van zijn grootste muzikale projecten ooit: een compositie voor orkest. Het harmonieorkest waar hij al in speelde was blij met deze inzet, dus de komende drie of vier maanden was Teun bezig met componeren en arrangeren van zijn stuk voor het Middenorkest van Pieter Aafjes. In februari 2020 was het tijd voor de eerste uitvoering, tijdens het grootste jaarlijkse concert van de harmonie. Teun haalde er onder andere het AD, De Gelderlander en de Klankwijzer Krant mee. Het stuk wordt inmiddels uitgegeven door AM Music.

Bellerophon is een filmisch, semi-programmatisch stuk met duidelijke sporen van Teuns invloeden uit de pop- en jazzmuziek. Het volgt het tragische verhaal van de gelijknamige Griekse held die, in ballingschap voor de moord op zijn eigen broer, de monsterlijke Chimaera doodde op de rug van het vliegende paard Pegasus.

Adaptieve stemmingBegrepen?BellerophonCapable KeyboardsDekoor Close HarmonyJazzmatazzNBENever Stop DreamingSoundscapeThe Neighbours

Who?

Teun Buwalda (Utrecht, 2000) maakt al muziek zolang hij zich kan herinneren. Op piano, trombone en als zanger voert hij zijn ideeën uit, maar het liefst schrijft hij arrangementen en composities. Teun is een grote fan van muziektheorie en beschrijft zijn eigen werk als een middenweg tussen lichte popmuziek en complexe jazz. Experimentele muziektheoretische concepten zijn leuk, maar iedereen moet er wel van kunnen genieten.

Teun groeide op in Culemborg en begon daar op West-Afrikaanse djembé en piano. Vóór de middelbare school zong hij al in meerdere kinderkoren en trad op met bandjes. Op O.R.S. Lek en Linge bouwde hij een netwerk op van zijn muzikale schoolgenoten en startte vaak kleine projecten. Daarnaast dirigeerde hij muziektheaterproducties, arrangeerde hij voor zijn a-capellagroep en tientallen bands en componeerde hij ieder jaar voor de wedstrijd van het Nederlands Blazers Ensemble. In zijn examenjaar volgde hij een vooropleiding Compositie aan het Conservatorium van Amsterdam.

Inmiddels studeert hij Artificial Intelligence in Utrecht, maar de muziek is nooit verdwenen: Teun begint nog steeds vaak muzikale projecten, reist rondt met wereldtopkoor Dekoor Close Harmony en zoekt vaak de grenzen op tussen AI en muziek. In 2022 volgde hij de minor Music & Technology In Practice aan de HKU en in 2023 ontwierp hij een automatisch stemmingssysteem voor zijn bachelorscriptie.


Teun is altijd bereikbaar via e-mail: teuncb@gmail.com